top of page

10 věcí, které by jste měli vědět, než se vydáte na Bali.

Dovolená na Bali je neuvěřitelný zážitek a doporučila bych tuto destinaci všem a to s velkou radostí. Pokud uvažujete o cestě na ostrov bohů, nerozmýšlejte dlouho a rezervujte si letenku! Možná ještě váháte díky negativním informacím z internetových článků a blogů o Bali jako jsou špinavé pláže, otravní kuplíři, honba turistů za místy z filmu Jíst, meditovat, milovat a další. NE vše je jak se zdá a pokud víte co od ostrova očekávat, budete nadmíru spokojeni.


Zde je seznam věcí, které by jste měli vědět před cestou na Bali, aby jste si mohli užít naplno všeho, co ostrov může nabídnout.

1.Nejezdí se sem kvůli plážím!

Jeden z prvních omylů o Bali je, že zde najdete bílé písečné pláže a křišťálově čisté laguny na každém rohu ostrova. Máte-li představu o tropickém ráji podobný tomu na Maledivách nebo Bora Bora, musím vás bohužel zklamat. Pláže na Bali jsou pěkné, ale nejsou tak poklidné jako v porovnání s jinými místy v jihovýchodní Asii. Populární pláže jsou často přeplněné, proudy mohou být velmi silné, vlny vysoké a za odlivu vody mělké a skalnaté. Naleznete zde i některé krásné a odlehlé pláže, ale ne mnoho. Jestliže i přes to toužíte po poklidném pobřeží, ostrůvky Gili Island vás plně uspokojí. Takže pokud hledáte něco ve stylu luxusního letoviska na nádherné pláži se službou all inclusive, hledejte jinde. Bali je totiž více než jen polehávání na pláži ....

2. Nezůstávejte celý svůj pobyt na jihu ostrova!

Mnoho turistů a zejména lidí přijíždějících strávit zde líbánky, míří rovnou do luxusních středisek od Nusa Dua po Seminyak a většinu svého času tráví na stejném místě. To je největší chyba co můžou udělat. Ten správný náhled na Bali nezískáte z návštěvy turistických komplexů a resortů. Nenajdete zde takovou nabídku z tradičního balijského jídla ani umění. Jen stánky se suvenýry a pivem a všude kolem luxusní hotely zdobené balijskými akcenty. To vše je obklopeno řetězcem restaurací, jako je Starbucks nebo McDonalds. Necestujete zde přes 20 hodin aby jste viděli místo, které nevypadá jako Bali, chcete přece vidět tu skutečnou a nefalšovanou kulturu a zažít tu pravou atmosféru.

3. Navštivte hinduistické obřady

Náboženské obřady jsou nedílnou součástí balijského způsobu života. Ať už je to svatba, kremace, či broušení zoubků. Je to čas pro Balijce, aby se spojili a oslavili vše s lidmi z jejich vesnice, s rodinou a přáteli. Balijské obřady nejsou soukromé akce. Je to fascinující a opravdu obohacující kulturní zážitek pozorovat tyto stále tradiční obřady. Nebojte se požádat někoho, jestli neví o nějakém obřadu v okolí během vašeho pobytu a udělejte si čas, aby jste se mohli obřadu zúčastnit. Balijci budou velmi poctěni a polichoceni, že jste projevili zájem o jejich tradice a pokud se budete chovat diskrétně a s úctou, rádi se vás ujmou jako vlastního a vy si můžete naplno užít tyto okamžiky.

4. Nešlapejte po obětinách

Balijci připravují obětiny pro bohy několikrát denně a umisťují je úplně všude! Na chodníky, před chrámy, domy, výklady, na auto, prostě všude. Dávejte na ně pozor pokud procházíte okolo. Nabízené dary jsou mnohem víc než květiny s rýží a vonnou tyčinkou. Mají obrovský význam pro hinduisty a my jako hosté na jejich ostrově bychom se měli snažit tyto zvyky respektovat.

5. Dejte se do řeči s rodilým Balijcem

Balijci jsou jedni z nejvíce milých, laskavých, usměvavých a příjemných lidí, se kterými jsem se potkala na poznávacích cestách. Existuje spousta příležitostí ke komunikaci a setkání se s nimi. Dejte se s němi do řeči. Mile rádi si s vámi o všem povykládají a vy se jich můžete zeptat na všechny zvláštnosti. To vám také pomůže dozvědět se více o jejich kultuře a tradicích. Nenechte si ujít tento zážitek!

7. Nepouštějte se do řízení motocyklu pokud se bojíte

Pokud nejste dobrý jezdec a máte z motocyklů respekt či strach, doporučovala bych dát ruce pryč od řízení. Jízda je na první pohled totální chaos a to vás může rozhodit a způsobit újmu na zdraví. Proto doporučuji v těchto případech si pronajmout automobil nebo motocykl s řidičem, který vás za nízké náklady povozí kam jen budete chtít. Stávají se stovky nehod každý rok a většina zraněných lidí jsou turisté.

8. Pozor na rozpustilé opice

Je Ubud Monkey forest nebo Uluwatu temple na seznamu míst, které se chystáte navštívit? Pak zde se nevyhnutelně potkáte s opicemi Makak. Při kontaktu s opicemi se stačí řídit jednoduchými pravidly. Tašky a kabelky mějte zavřené, klobouky a čepice nechte v autě nejlépe společně se slunečními brýlemi. Pokud si nepřejete aby na vás opice skočila, a nebo vás kousla, nekrmte je banány, jenž vám budou všude nabízeny a neprovokujte je. Pokud dodržíte tyto základní kroky, je malá pravděpodobnost, že by zrovna vám opice kladla pozornost.

9. Smlouvejte, smlouvejte, smlouvejte

Toto pravidlo uplatníte skoro všude. Smlouvání je zde velmi běžné. To že jsme turisté za nic neschováme, takže se obrňte pevnou vůlí, úsměvem na tváři a nejlépe k tomu ještě pár indonéskými slovíčky. Je ovšem velký rozdíl mezi smlouváním u pláže, kde je spousta stánků s houfy turistů a pak jinde ve vnitrozemí, kde je méně rušno. Je třeba si rozmyslet, kdy a jak smlouvat. Pokud máte chvilku času a s trhovcem prohodíte pár vět o tom jak se vám tady na Bali líbí a zeptáte se ho třeba na jméno, budete žasnout na jak nízkou cenu oproti první navrhované, se dostanete. Samozřejmě platí že čím více toho koupíte, tím lepší cenu dostanete

10. Mějte otevřenou mysl !

To platí pro každou zemi a kulturu, ale na Bali to platí dvojnásob! Balijci věří v duchy a magii. Některé z jejich tradic vám nemusí na první pohled dávat smysl. Začnete-li vnímat vše okolo vás, zjistíte jak vše plyne v harmonii a v poklidu. Všichni jsou usměvaví, vyrovnaní a stres je pro ně neznámou. Vnímejte zářivé barvy květů, vůně kadidla a zvuky modliteb. Jakmile si tohle všechno uvědomíte, je možné že jste se zamilovali do Bali.

P.S.: článek pro Vás k půlročnímu výročí


Older Posts
bottom of page