top of page

Když je čas opustit Indonésii

Stačí nasednout do auta, nechat se dovézt na letiště za 15 minut, projít kontrolou na letišti a nastoupit do správného letadla. Během tří hodin letadlo přistává v městském státě zvaném Singapur. Tento stát a zároveň i město ležící pár hodin cesty od Malajsie a hlavního města Kuala Lumpur.

 

Perfektně tady funguje služba UBER a už na letišti je možno této chytré aplikace využít. Speciální čekárna pro vyzvednuti je klimatizována a opatřena skleněnými posuvnými dveřmi připomínající mi nástupiště metra v Dubaji Ve městě je zakázáno žvýkat, odhazovat odpadky a spousta dalšího za velmi vysoké a přísné pokuty. Proto je vše krásně čisté a udržované. Roste zde spousta zeleně a to hlavně díky klimatickým podmínkám. Je tady horko a dusno. Takže pokud Vás taky pořád překvapuje, že když si koupíte drahé a krásně zelené exotické rostliny a za tři měsíce ba někdy i dříve postupně zežloutnou a umřou, tak není divu. U nás se tomu říká, že je tady jako v pračce.


Letos zde probíhají oslavy 51. výročí založení v překladu Lvího města tak jsme trefili vlnu prázdnin a velkolepých příprav s oslavami.


Historická část města je krásná, ale nejzajímavějšími body je zde nová čtvrť se světoznámým hotelem Marina Bay. Soubor tří horizontálních budov, nahoře spojené vertikální plošinou s bazénem. Noc v tomto hotelu vychází na docela vysokou sumu a bazén je k dispozici pouze ubytovaným, ale i tak zde můžete aspoň nakouknout. Výjezd výtahem je zdarma a výhled je opravdu veliký. Je tady možnost občerstvení s výhledem na bazén, plně zaplněný turisty. Kousek od hotelu je obrovské nákupní centrum, snad se všemi světovými značkami a jejich luxusním zbožím. Dále k této nové a moderní čtvrti patří art muzeum a singapurské zahrady Gardens By The Bay.

Tyto designové high-tech zahrady jsou otevřeny od roku 2012. Zajímavostí jsou skleníky s exotickými rostlinami, ale hlavně umělé stromy o výšce až 50 m které jsou nositeli rostlin, solárních panelů a zachycují dešťovou vodu. Navíc se po setmění kouzelně rozsvítí a za doprovodu hudby předvedou show. To vše můžete sledovat ze země nebo z lávky proplétající se korunami supertrees.

Ceny se rovnají světovým městům jako New York či Londýn, což pro mě, po půl roce stráveném na místě s lidovými cenami je docela šok, ale když už se tady člověk vydá, tak chce toho vidět co nejvíce. Peníze se minou rychle a proto na toto moderní město bez velké historie stačí 4 dny. Lidé jsou zde vzdělaní a převážná většina komunikuje plynule anglicky. Jako by jsme se za 3 hodiny od Bali ocitli někde v Evropě. Jen ti lidé stále nevypadají evropsky :)


Kousek od města, leží ostrov Santosa spojený s pevninou mostem. Ostrov funguje jako volnočasové centrum. Jsou zde pláže, restaurace a zábavní parky. Návštěva Universal Studios je celodenního charakteru. Vycházíme odtamtud unavení, vyčerpáni z vedra i horských drah a po strávené noci v malém útulném hotelu, se loučíme a vracíme zpět do Indonésie na ostrov Bali.

 

P.S.: Byl to krátký výlet, ale stálo to za to!

P.P.S.: Město si nás získalo, měli zde i čepovanou Plzeň.





Older Posts
bottom of page