top of page

Návštěva šamana

Každý kdo přijede na Bali a odloží telefon od ucha a Evropu nechá Evropou, pocítí takový zvláštní pocit. Pocit klidu a míru. Bezbřehá pohoda, dobrá nálada, úsměv a klid.

Je to způsobeno vnitřní vyrovnaností ostrovanů, kterou jim dává hinduistická filosofie.

Po nějaké době strávené na tomto ostrově bohů dozrál ten správný čas. Dostaly jsme tip na slečnu, která nám pomohla zprostředkovat setkání se šamanem.

Balíček od pana šamana

Přes jednu sympatickou Češku jsme si domluvily u šamana termín. Ordinuje po domluvě ve smluvený čas, tedy dle objednávek jak je u nás oblíbený používaný termín. Bydlí v hlavním městě Denpasaru. Na přípravu nebyl moc čas, tak jsme podle instrukcí sbalily sarongy, nakoupily obětiny, bez kterých by to nešlo. . . Vyrazily jsme na skútru směr Denpasar. Zastavily jsme na kafe, dokoupily pozornosti za zprostředkování, nastavily přesnou adresu a vydaly se na místo. Dopředu jsme byly informované, že místo jen těžko najdeme. Měli pravdu. Zastavily jsme u orientačního bodu na ulici u kadeřnictví a necháváme se vyzvednout. Klasické balijské domy a uličky jsou tak úzké, že jimi neprojede auto, nemají systém ani pořádné značení. Za slunného skoro poledne dojíždíme k indonéskému stavení s velkou svatyní na střeše. Vystoupaly jsme po schodech a usadili nás v Bale – zastřešený dřevěný altán na sloupech. Proběhla půlhodinová lehká konverzace a klasické balijské otázky, jak dlouho tady jsme, co děláme atd. vydalo by to na samostatný článek.

před návštěvou šamana

Šamana jsem si představovala jako šedovlasého vyhublého jogína a vousatého dědečka něco mezi dalajlámou a otcem Furou z francouzské hry Pevnost Boyard.

Šamanovi jsme donesli jako dar čaj a nějaké drobnosti. Byla jsem překvapena. Muž připomínal zjevem spíše Elvise Presleyho v bílém hinduistickém rouše s tričkem s nápisem I love Bali. To jsou ty všudypřítomné evropské předsudky. Narážíme s nimi každý den. Předpokládáme jak by měly věci vypadat a fungovat a jak si myslíme, že je to správně. Ale je to opravdu tak? Představa je kolikrát předobrazem reality – proto si dávejte pozor na to, jak uvažujete a co očekáváte. Vyhnete se zbytečnému zklamání.

Šaman je vášnivý kuřák a kávomil. Je po několika infarktech zapříčených silnými energiemi se kterými pracuje. Zrovna si zde staví novou mediační místnost hned vedle svatyně, kde se konají rituály. Na ceremonii dohlížela skupinka tesařů. Celý proces byl velmi emotivní, silný a hlavně zajímavý. Ačkoli jsme nerozuměly jazyku, něco neobvyklého bylo ve vzduchu. Nic jsme neočekávaly. Nevěděly jsme co se bude dít ani jak to bude probíhat. Příště si určitě připravím a promyslím poctivěji otázky pro bohy.


Tento šaman funguje něco jako spojovací článek mezi nebem a zemí. Jeho princip spočívá v položení otázek, na které by jste rádi našli odpověď. Během rituálu dochází k přenosu energií. Provádí se modlitba, tradiční obdarování bohů dárečky s penězi a nějakým jídlem společně se zvuky hudby speciálně vybrané šamanem. Pomocí různých artefaktů a tekutin komunikuje s duchy a démony, ptá se jich na tázané otázky a neustále se modlí a vyslovuje jisté mantry. To vše má řád a postup, který se u každého jedince liší. Následně obdarovaný muž nalézá odpovědi spojené s nalezením příčin.

po návštěvě šamana

Škoda, že nemluvíme indonésky! Některé výrazy, postupy a termíny nemají adekvátní překlad do angličtiny. Několika minutové povídání překládá syn šamana. Účastnil se s námi rituálu a vše nasvědčovalo tomu, že je zaučován dovednostem a jednou svého otce zastoupí. Bude pokračovat v tradici. Úspěšný muzikant v učení překládá otcovo několikaminutové vyprávění o tom jaké nabyl informace. O našich problémech a strastech. Vše překládá několika málo větami. I tak je vzkaz velmi užitečný. Vhodný k dalšímu vývoji a k zamyšlení. Dostaly jsme praktické rady, jak se vyhnout opětovným zdravotním a duchovním strastem. Konec rituálu je dokončen pomazáním směsicí olejů a následného polití rituální vodou obohacenou o květy z našich dárečků. Dostáváme také olej a posvátnou vodu domů. Jako pomůcku při meditaci na několik dní s sebou. Závěrečná modlitba uzavírá celý proces. Odkládáme zmáčené sarongy, vážně nás nenapadlo vzít si náhradní oblečení. Odjíždíme polité jako na Velikonoce, s velmi zvláštním pocitem, který postupně odeznívá po několik dní. Znovu zkoušíme naše začátečnické meditace s pomocí šamanových rad a s novými zkušenostmi z oblíbené jin jógy. Poslušně jsme provedly i očistné ceremoniály v posvátném prameni Pura Tirta Empul. Navštívily jsme i jeden speciální malý templík na pobřeží Sanuru.


Cermoniál v pura tirta empul

Život zůstal pořád stejný, my jsme nově obohaceny o hluboký vnitřní klid, který je celým ostrovem prosáklý stačí si ho jen přijmout a uvědomit si jej.

P.S.: Naše karma se blíská jako nová :)

P.P.S.: Co více si přát :)


Older Posts
bottom of page